Home
op kopstukje4
Dit is een interview uit mijn serie op-de-kop-stukjes. Een beetje geïnspireerd door Bomans kopstukken.
Andere interviews:
* exclusief interview met Ars Solleveld
* Exclusief interview met Minister Oliev Hoogpoot
De heer Spruitjes-de Wijs

Gelijkdenker Spruitjes-van de Wijs (elke overeenkomst met anderen berust op toeval)

Nee “Spruitjes- van de Wijs” reageert de heer Spruijtjes als we hem bij binnenkomst aanspreken met Spruijtjes.
Deze duidelijke obsessie voor een dubbele naam heeft de heer van de Wijs uh Spruitjes-van de Wijs niet vanuit een hang naar gemiste adelijkheid. Nee deze dubbele naam blijkt deze echte scheidingsdeskundige te hebben ingevoerd na zijn huwelijk met mevrouw van de Wijs. Het is een duidelijke stellingname tegen scheiding. Mocht mevrouw van de Wijs willen scheiden dan zal hij bij wijze van paradoxale genoegdoening gewoon haar naam helemaal overnemen.

De heer Spruitjes zal zich niet licht van de wijs laten brengen zoveel is duidelijk. Eerder blinkt hij uit in onbekommerde wijsheden die getuigen van s’mans eruditie en algemeen erkende invloed.

Laten we eens beginnen bij een van zijn meest recente. “Geen gelijkwaardigheid maar kindwaardigheid” Wat bedoelt de heer Spruitjes daar nu precies mee?

Wel gelijkwaardigheid is nog geen gelijkheid en niet iedereen is een kind waardig, snapt u? Als u gelijk bent, mevrouw van de Wijs en ik zijn eigenlijk gewoon gelijk,dan bent u het dus waardig om kind te zijn, uuhh kinderen te hebben,uhhh op te voeden, uhh te verzorgen. U begrijpt wat ik bedoel. Je hebt vaders die vinden dat ze even belangrijk zijn als moeders, maar dat is niet genoeg. Je moet gewoon hetzelfde zijn. Zelfde opvoedingsstijl. Vaderschap is een attributie aan autonoom moederschap.

Ja daarmee komen we gelijk op de bekendste uitspraak van u. “Als je het niet eens kan worden met de moeder van je kind, dan moet je als vader dus door het stof”

Ja dan geeft u haar gelijk, en bent u dus gelijk, begrijpt u? Omdat er nog wat mensen waren die zeurden over vaderdiscriminatie heb ik de kreet, uh deze wijsheid wat flex gegeven. Het kan ook zijn dat de moeder door het stof moet. Maar dat is dan meer omdat de vader daar al zat. Anders kun je natuurlijk niet meer op gelijkheid uitkomen.Een kind is nou eenmaal ondeelbaar dus er zit maar een ding op; twee gelijke ouders.

Het verbaast ons dat wij dat niet eerder hadden kunnen bedenken. Licht beschaamd begeven wij ons naar de volgende vraag. Mijnheer Spruitjes u bent een onafhankelijk onderzoeker, maar toch laat u zich betalen door de Nederlandse staat, juistitie, als het gaat om onderzoek naar de situatie van kinderen van gescheiden ouders.

De staat, staat, hoezo staat? Ik heb wel eens onderzoek gedaan voor de Raad voor de Kinderbescherming, maar dat is heel wat anders. De naam zegt het al, ze beschermen kinderen. Dus is het in het belang van het kind dat er onderzoek voor ze wordt gedaan. En voor het belang van het kind moet alles wijken zoals u begrijpt.

Hoe meet u dat nou dat belang van het kind?

Nou dat vraag je gewoon, wie niet vraagt wordt overgeslagen zei mijn moeder wel eens. Dus als zo’n kind zegt: Ik wil ruhhhhhst dan weet je dat het tijd is om een van de ouders er uit te flikkeren.Er is nu een hele groep kinderen die ik dan uitnodig voor congressen en die dat daar ook telkens roepen; “wij willen rust”

Maar behalve rust willen die kinderen toch ook  gewoon contact met hun ouders, door ze worden opgevoed? Over een paar jaar nemen ze hun vader kwalijk dat hij nooit iets heeft gedaan.

Oh ja heeft u dat bewezen?

Het is een grondrecht van kinderen om door hun ouders te worden opgevoed volgens het IVRK (kinderrechtenverdrag). En de kinderen die we spreken in onderzoeken en die, inmiddels als volwassene terug kunnen kijken vinden  eigenlijk altijd dat hun ouders alles behalve door het stof had moeten gaan. Maar zeker dit moet meer worden onderzocht. Heeft u bewezen dat rust op de lange duur helpt?

Nee, maar dat is gewoon logisch. Rust Reinheid en Regelmaat. U kent dat toch wel als pedagoog?

Sommige mensen, vooral vaders worden er heel onrustig van.

propaganda

Oh maar dat duurt maar heel even, dan zien ze in dat ze daar allemaal erg gefrustreerd van raken en gaan ze zich gewoon weer op hun werk werpen, zodat ze hun alimentatie kunnen betalen. En anders nemen ze maar een paar pilletjes toch…

Wel Heer van de Wijs, al met al is er ook veel kritiek op u. Vooral vanuit vaders.

Ach ja, wat ik al zei Als ze niet met me kunnen communiceren dan kruipen ze maar in het stof. Het handige van al die wijsheden is dat ze zo universeel toepasbaar zijn nietwaar. Al die mensen die kritiek op me hebben willen als het er op aankomt het liefst samen met mij een boekje schrijven en dan kan Helga dat voor mij voorzien van een positieve recensie en daar zijn die mensen dan ook weer blij mee. Zo krijg je verbinding en samenwerking. Maar ja sommige mensen willen alleen maar haten. Die vinden dat dat allemaal niet mag wat ik doe en die beginnen dan vervelende stukjes te schrijven. Daar bid ik dan maar voor; dat ze in het stof tot verlichting mogen worden gebracht.

We bijten bijna onze tong eraf dat we de vorige vraag hebben durven stellen. Mogen wij nu nog wel een artikeltje in een van Spruitjes boeken schrijven. Gelukkig zien we De Heer Spruitjes goedmoedig knipogen. We zullen ons maar geen zorgen maken…. loslaten is het parool.

Mensen die nog wat real life willen lezen over het onderwerp scheidingsdekundige raden wij het Dossier Spruijt aan. Ed Spruijt heeft natuurlijk niets te maken met onze alom geprezen heer Spruijtjes van de Wijs, maar toch interessant vergelijkingsmateriaal.

11 Responses to “Exclusief interview met de heer Spruitjes, scheidingsdeskundige”


 1. […] Zie ook ons interview met Dhr Spruitjes-van de Wijs […]

  Like


 2. […] nog Fred Lambert op Wikipedia die vond dat ik niks van statistiek snap; heb ik wat weg van Lilian?) interessant interview met een wetenschapper hierover Boek Gemist […]

  Like


 3. […] Wat mij in ieder geval moeilijk lijkt is samen te leiden. Ah  meneer Zander nu hebben we u, hoe zit dat dan met uw voorkeur voor gezamenlijk ouderschap? HehHe? Nee dat is wat anders. Ouderschap is een complexe taak die je in stukjes kunt delen. Zowel qua tijd als qua taken. Gelijkwaardig is nog niet hetzelfde als gelijk weet u wel (zie mijn interview met Dhr Spruitjes van de Wijs) […]

  Like


 4. […] Exclusief interview met de heer Spruitjes, scheidingsdeskundige […]

  Like


 5. […] Exclusief interview van deze site met scheidingsdeskundige Spruitjes van de Wijs (nee dat is iemand … […]

  Like


 6. […] De heer Spruitjes-de Wijs. Elke overeenkomst met bestaande personen is toeval […]

  Like

 7. cappuccio Says:

  Helpt het de vaders dat er inmiddels sprake is van een kentering ten positieve van de vaders op dit gebied? Er is steeds vaker sprake van positieve discriminatie waar het omgang, gezag en hoofdverblijfplaats van het kind betreft. Moeders gaan door het stof.

  Nu nog een zorgvuldig onderzoeks- en besluitvormingstraject en er is weer een emancipatieproces voltooid..

  Like

 8. cappuccio Says:

  Jurisprudentie.

  Ik zie een toename (hoe gering dan ook) van het aantal uitspraken waarin moeder niet standaard de zorg en het hoofdverblijf krijgt toegewezen. Veelal in vechtscheidingsituaties.

  Moeders lijken vaker te worden ‘verplicht’ mee te werken aan omgang. Dat wil overigens niet zeggen dat de omgang (sneller) tot stand komt.

  De strijd die veel vaders voeren of hebben gevoerd lijkt langzaam aan zijn (voor een andere / nieuwe groep vaders) vruchten af te werpen. Het begin is er, maar er valt nog genoeg te doen op dat gebied.

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: