karnkarnemelk, transopenbaarheid en doorstartdood
26 oktober 2021
Karnemelk is in de meeste gevallen niet gekarnd. Er wordt zuur toegevoegd aan melk en hup… Maar gelukkig is er nog wel karnemelk die gekarnd wordt. Je kunt het soms aantreffen bij een bio-winkel. Hoe noemen we die karnemelk dan? Echte karnemelk? of karkarnemelk…. zoiets. Ach ja vroeger hadden we boter en toen kwam er margarine die ook vaak boter bleek te heten en zo kwamen we aan de benaming roomboter.
So far so good. Er steken geen al te vreemde bedoelingen achter. Erger is eigenlijk dat aan niet-biologische karnemelk vaak ook suiker is toegevoegd.
Maar dan openbaarheid. Ik had het een paar blogs terug al over de openbaarheid van uitspraken. Rechters zetten onder hun vonnissen in de regel dat die openbaar zijn uitgesproken terwijl ze helemaal niet toegankelijk zijn voor mensen die geen partij e.d zijn. Dat is een stelselmatige overtreding van de wet. Maar je zou natuurlijk ook kunnen zeggen dat rechters gewoon de inhoud van het begrip openbaarheid hebben aangepast. Wie zijn rechters dat ze dat niet zouden mogen uiteindelijk. Dan moeten we alleen nog bedenken wat dan niet-openbaarheid nog is. Is dat als ook de partijen en belanghebbenden de uitspraak niet te zien krijgen? Zo lijkt het te worden gehanteerd. Deze variant komt nog niet veel voor overigens, misschien ergens in verweggistan. Of toch ook hier?? En hoe noemen we dan de gevallen waarin iedereen wel gewoon toegang kan krijgen tot uitspraken, zoals in misschien ongeveer de helft van de Nederlandse beschikkiingen? Misschien moeten we dat dan maar Transopenbaarheid noemen. Tsja. Dan moeten we nog wel even wat woordenboeken aanpassen. Maar dat is digitaal tegenwoordig een fluitje van een cent. Laat dat maar aan onze zittende magistratuur over.
Niet so far so good. Want in deze move zit een vreemd belang van de rechterlijke macht verborgen, een belang dat haaks staat op het publieke belang. Maar mijn cynisme hierover is dus niet helemaal ongegrond.
Misschien kunnen we in de toekomst ook het begrip doodstraf een andere inhoud geven. Er zijn wel een paar fanaten die dat graag weer invoeren. Maar tsja doodstraf dat mag niet. Als we nou het stopzetten van alle levensprocessen niet meer met de naam dood betitelen. Van alle misdadigers die er wellicht voor in aanmerking komen is uiteraard per definitie DNA bewaard. En dat is gewoon leven. Je hoeft het alleen nog maar aan een embryonale cel te koppelen en dan blijkt dat de zogenaamd doodgeschoten misdadiger nog gewoon leeft dus. Dood is dus gewoon leven en we noemen het einde van levensprocessen gewoon doorleven.
Als margarine boter wordt genoemd wordt daarmee de formele definitie van de warenwet. Een jurist bijvoorbeeld, zal zich daaraan houden. Openbaarheid is echter een term die de juristen zelf in hun belangen raakt en dan kan er in de praktijk blijkbaar van alles waar een melkboer van zou wakker liggen.