Home
Rob bij de presentatie van het boek

Rob bij de presentatie van het boek “Ouderverstotingssyndroom in de Nederlandse context” 1999 waarmee het begrip ouderverstoting in Nederland werd geintroduceerd.

(Deze pagina kan de komende dagen nog worden aangevuld)

Rob van Altena (1931) kan de nestor worden genoemd van de Nederlandse vaderbeweging. Hij heeft zijn eigen ontvadering met vuur en overtuiging bestreden in Belgische rechtsprocessen. Tot het laatst ondernam hij lange reizen in een poging een glimp van kinderen of kleinkinderen te zien die hem op akelige wijze uit de weg gingen.

Rob heeft een groot aantal artikelen in kranten en (vak) tijdschriften op zijn naam staan. Hij schreef veel recensies over vaderboeken. Hij schreef zelf voor boeken en heeft ook zelf een aantal boeken in eigen beheer uitgegeven waaronder een over zijn eigen echtscheiding die zich in België voltrok. De laatste jaren woonde Rob weer in het land van zijn voorvaderen; Nederland.

Vaak was Rob aanwezig bij congressen en lezingen. Hij was actief binnen de stichting Dwaze Vaders, waar hij vanwege zijn scherpe blik op de werkelijkheid (wat tot uitdrukking kwam in zijn bijdragen voor de nieuwsbrief van de organisatie) uiteindelijk werd geweerd.

Verder heeft hij vaak individuele vaders ondersteund. Zelf herinner ik mij nog goed zijn inzet als tolk bij mijn procedure op het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Hij hield zich nog tot het laatste moment met grote inzet bezig met het archiveren van de vaderbeweging. Dit kwam onder andere tot uiting in zijn historisch overzicht van media-aandacht die vaders wisten te krijgen.

Rob van Altena bezig met archivering van de ordners met kranteknipsels van Joep over vaders bij Joep Zander thuis

Rob van Altena bezig met archivering van de ordners van Joep bij Joep Zander thuis

Rob had een zeer goede algemene kennis van vaderschap en de vaderbeweging die hij ook kan plaatsen binnen diverse kennisgebieden zoals recht, sociale wetenschappen en geschiedenis.

Behalve het onderwerp vaderschap had hij ook speciale belangstelling voor andere mannenzaken zoals de bevooroordeelde benadering van het thema huiselijk geweld. Hij voerde in dit kader nog afgelopen jaar een klachtprocedure wetenschappelijke integriteit tegen professor Römkens.

Hoewel Rob zich in het algemeen erg bescheiden opstelde was hij duidelijk aanwezig in het maatschappelijke debat. Zijn eerste artikelen over het Ouderverstotingssyndroom worden nog herhaaldelijk en veelvuldig gebruikt en zijn daardoor van groot belang voor het welzijn van kinderen in dit land.

Zowel op persoonlijk als maatschappelijk terrein was Rob bezig vaderschap in het leven van kinderen te houden en te brengen.

Rob bekommerde zich om het brede spectrum van de vaderproblematiek. Omdat hij zelf ook zorgend vader was kon hij zich ook goed inleven in de speciale en gediscrimineerde positie van zorgende vaders. Hij legde dus een goed verband tussen enerzijds de juridische repressie en de culturele en sociale inbedding van vaderschap.

Rob was bekend om zijn rustige en overtuigende uitstraling. Dit is van groot belang in een beweging die vaak van conflicten en spanning aan elkaar hangt.

Mijn leukste momenten met Rob beleefde ik in het samen zingen en spelen van enkele vaderliedjes.

Verwijzingen:

Joep Zander e.a Gemist Vaderschap 2006 blz 30 e.v Rob van Altena: De januskop van het feminisme

http://www.ouderverstoting.nl/artikelen/PAS-Ouderverstotingssyndroom-Rob-van-Altena.htm
http://vaderseenzorg.nl/literatuur.html

https://www.youtube.com/results?search_query=rob+van+altena

Overlijden

Joep Zander

3 Responses to “In memoriam Rob van Altena”


 1. […] Een wat uitgebreider in memoriam […]

  Like

  • AdVader Says:

   Rob heeft meerdere ‘projecten’ willen uitwerken, zoals de anti-man reclames, en de onheuse media-aandacht, hiermee probeerde Rob m.i. aan te tonen hoe verrot de maatschappij is, hoe alles&iedereen voor de gek wordt gehouden, wat ik als postmodernisme herken, zijn lijden&verdriet door ontvadering voelde als een collectieve pijn.over non-issues als huiselijk geweld e.d. ga ik wel wat verder, tja zoals over zoveel onderwerpen, toch begreep Rob wat ik vertegenwoordig.

   Like

   • AdVader Says:

    Rob vertelde mij dat hij ieder jaar voor hun verjaardag een relevant boek naar zijn kinderen heeft gestuurd, dat zegt voor mij heel veel, ik ‘communiceer’ ook zo met mijn kinderen, maar op een andere manier.

    Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: