Home

Openbaarheid rechtszaken familierecht eindelijk afgedwongen

20 juli 2017

(persbericht facebookgroep (h)erken ouderverstoting)

25 jaar lang gevecht tegen bureaucratie gewonnen

Onlangs heeft het Gerechtshof van Den Bosch – het rechtsgebied familierecht- besloten de uitspraken van een specifieke rechter over het hele jaar 2016 op verzoek van een burger vrij te geven. Dit is een unieke gebeurtenis want de afgelopen 25 jaar is een dergelijk verzoek altijd geweigerd door de rechtspraak. Ondanks dat de uitspraken binnen het familierecht volgens de wet in het openbaar dienen te zijn uitgesproken, bleek dit in de praktijk niet het geval. Men kreeg de uitspraken niet te zien, met als gevolg dat de uitspraken binnen het familierecht niet te controleren vielen. De uitspraken zullen nu conform de wet worden geanonimiseerd en vervolgens openbaar gemaakt. Momenteel worden deze uitspraken gepubliceerd via rechtspraak.nl.

Niet openbaar uitgesproken is nietig
De Nederlandse wet bepaalt dat uitspraken die niet in het openbaar zijn uitgesproken, nietig zijn. Rechters en griffiers schreven onder deze uitspraken dat ze openbaar waren zonder dat dit daadwerkelijk het geval was. Hierdoor zijn er miljoenen uitspraken in het familierecht van de afgelopen decennia nietig. Door deze praktijk  was er de facto geen controle en transparantie in het familierecht. Een staatsmacht zonder controle loopt uit de hand, de Trias Politica is nu eenmaal gebaseerd op checks and balances.

25 jaar werk

Joep Zander, die er samen met mensen als Jan Hop 25 jaar aan heeft getrokken zegt daarover “Het is ongehoord dat op een na alle juristen in Nederland niet hun vingers wilden branden aan dit principiële punt. Van de andere kant is het natuurlijk ook bij uitstek een taak van burgers. Maar het zou niet zo moeten zijn dat daar 25 jaar voor nodig is. Dit bewijst ook hoe star de rechterlijke macht zich heeft opgesteld.” Dankzij de inzet van een grote groep via facebook georganiseerde gedupeerde ouders (groep (her)ken ouderverstoting) is dit resultaat nu binnen gehaald.

Ook de overige uitspraken binnen het familierecht van het Hof in Den Bosch en de overige hoven, rechtbanken en de Hoge Raad zullen openbaar moeten worden gemaakt. De rechters met de meest bedenkelijke staat van dienst zullen mogelijk de meeste moeite hebben met het aan het daglicht brengen van hun praktijken. Er zal ook moeten worden bedacht wat er moet gebeuren met al die miljoenen uitspraken van de afgelopen decennia die dus nietig zijn.  Het gaat dan om zaken als geweigerde omgang, verbroken gezamenlijke voogdij of gezag, geweigerd gelijkwaardig ouderschap, ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen.

Blij met deze opening
Marieke van Woerkom zegt daar namens de facebookgroep (H)erken Ouderverstoting het volgende over: “Onder al die miljoenen uitspraken waren er al zeer veel die onmenselijk waren. Nu blijken ze dus in principe ook nietig. De rechterlijke macht heeft in het geniep het leven van vele ouders en kinderen ernstig  in de problemen gebracht. We zullen de komende jaren verder onderzoek doen naar de nu openbaar gemaakte uitspraken. We zullen ook moeten vaststellen welke eventuele onwaarheden er in de uitspraken staan anders wordt aan veel burgers geen recht gedaan.”

Volgens de internetgroep bevatten veel vonnissen niet op waarheidsvinding gebaseerde veronderstellingen en mogelijk zelfs leugens. Binnen het familierecht wordt namelijk niet onder ede gehoord zoals binnen het strafrecht; men kan hier van diverse zaken beschuldigd worden zonder dat wordt nagegaan of deze beschuldigingen op waarheid berusten. Het zelfde geldt voor convenanten: afspraken kunnen niet worden afgedwongen omdat ze niet geborgd zijn in het strafrecht.

Joep Zander: ¨ Dit is nog maar het begin van het beëindigen van de eigenmachtigheid van de Rechterlijke Macht. Het beëindigen van het stelselmatig negeren van de wet op het recht op omgang, gezamenlijk gezag en gelijkwaardig ouderschap. Het komt nogal eens voor dat rechters en griffiers gewoon liegen. Aangifte daartegen moet makkelijker worden. Ook het klachtrecht moet verbeterd worden met de instelling van een burgerklachtjurering”.

Meer over openbaarheid van uitspraken:

https://joepzander.wordpress.com/juridische-beschouwing-openbaarheid-van-uitspraken/
Meer over klachtrecht rechterlijke macht ( Artikel Joep Zander in Katholiek Nieuwsblad
http://joepzander.nl/klagenrechters.htm

aanvullingen:

misverstanden over dit persbericht

Hoe ook TV-Oost bijdroeg aan de bewustwording en dit resultaat zie je in onderstaand filmpje

12 Responses to “Openbaarheid rechtszaken familierecht eindelijk afgedwongen”

 1. Ed Says:

  Opgeven is geen optie

  Er zijn drie zaken die nooit voor lang verborgen kunnen blijven
  – De Zon
  – De Maan
  – De Waarheid

  Dankjewel Joep dat jij je licht brandende hebt gehouden om deze duistere zaken aan het licht te brengen.

  Geliked door 1 persoon


 2. […] prachtig bericht gekregen over een belangrijke stap voorwaarts in de praktijk van het familierecht waarover ik later deze week zal berichten. Een punt waarover ik dertig jaar lang tegen een muur heb staan bonken. Een punt waar vele […]

  Geliked door 1 persoon

 3. Monique Says:

  Wat een fantastisch en hoopgevend bericht!

  Like

  • ad Says:

   En vooral dat al die kinderen zoveel ellende ondergaan hebben omdat charlatans zomaar wat aanklooiden! Met list en bedrog hun baantjes kunnen veilig stellen, om zichzelf een hoge mate van belangrijkheid toe te dichten!

   Like

 4. Bas de Groot Says:

  Graag contact! 06 173 77 154. Bedankt. Vr. Groet, Bas de Groot jeugdrechtdeskundige en vrijwillig adviseur van (groot)ouders. Zie bijv. 2015:3523 en 2016:1140 op rechtspraak.nl Dat gaat over Judith van der Stoep. Google haar naam maar eens. Schandalige zaak wat betreft Jeugdzorg en RvdK.

  Like

  • kim Says:

   Graag uw hulp met leugens mijn kindjes ontvoerd meisje van nog geen drie weg bij papa mama en broertje onbekend waar ze gebleven is al een week broertje mag haar niet zien of horen en dat noemen ze in het belang van……. Wij zien het als een zieke psychopaten actie tegen kids. Ons zoontje horen we en ook die zeggen dat het niet deugd wat er gebeurt en dit is dan nederland en hun rechtstaat dieptriest….

   Like

  • joepzander Says:

   Ik weet niet meer zo goed wie hier allemaal op wiens antwoord wachten?

   Like


 5. Dit is op Erna Janssen herblogden reageerde:
  Over de openbaarheid van rechtszaken familierecht. Vooral van groot belang ivm de waarheidsvinding. Bedankt voor het volhouden Joep en anderen!

  Like


 6. […] maanden geleden bereikte ik samen met de facebookgroep (h)erken ouderverstoting een dijkdoorbraak in de openbaarheid van uitspraken doordat het hof Den Bosch de hele serie uitspraken van een raadsheer over 2016 vrijgaf. Zoals te […]

  Like


 7. […] iemand zich zorgen over het feit dat we nog niet over hun uitzonderingspositie hadden gesproken. De uitspraken van een raadsheer daar worden sinds anderhalf jaar wel openbaar gemaakt op zijn minst …. Laura en ik hebben een hele lange opname gemaakt die we in stukken monteren en presenteren. In die […]

  Like

 8. zebida guman Says:

  heel goed. ik schreeuw al 2 jaar dat alles wat in het dossier van jeugdzorg staat us een en al leugens .niets klopt en de rechter nam alles klakkeloos over en deed niet aan waarheidvindingen. ben 5 keer naar de rechtbank geweest moch mijn kind niet eens op de gang groeten want jeugdzorg pakte hem meteen zodat ik geen contact met hem had. ik vond get heel erg want het doet pijn te zien dat een jongen van 14 jaar zo een verdriet had omdat hij zijn ouders op afstand miest houden
  z.a.Guman
  amsterdam
  telf 0610207525

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: