Home

Vader zwanger

3 maart 2009

vader ook zwanger

negenmaandengids1“Wij Ouders” , een boek uit 1980 van het feministisch uitgeverscollectief SARA. Een voorlichtingsboek voor aanstaande ouders dat in naam dus ook voor vaders is bedoeld, maar waar de schrijfsters af en toe ongemerkt hun algemene positie verlaten. En waarin kun je dan kunt lezen dat als de relatie met de vader niet helemaal meer goed is je, (als moeder blijkbaar) misschien maar beter in je eentje door kunt gaan met de opvoeding. Niks wíj dus. Verder hebben ze nog aardig hun best gedaan het ook nog óver vaders te hebben. De moeder van wie ik dit boek ooit kreeg heeft later besloten inderdaad alleen verder te gaan met uitsluiting van de vader van haar kinderen.
Inmiddels is vaderschap een meer zelfstandige entiteit geworden en dat blijkt ook uit de voorlichtingsboeken die voor ze worden gemaakt; vanuit mannelijk perspectief.
Henk Hanssen van Ik Vader schrijft alweer jaren dit soort boeken. Zijn gids voor de negen maanden zwangerschap is opnieuw uitgebracht met nóg meer illustraties en een mooie poster. Met zo’n , bijna 400 pagina dikke en zware bijbel kun je de werkelijkheid te lijf.
En behalve dat de adviezen en informatie redelijk bestendig zijn is de vormgeving ( glad papier; daar kun je nog een keer een poepje van afvegen) en ronde hoeken ook redelijk gebruiksbestendig.
Zijn “babymanagement voor mannen” is momenteel vertaald en klaargemaakt voor de export naar de States. Voorwaar Hollands glorie in krisistijd. Vroeger vertaalden we Spock in het Nederlands nu Hanssen in het Engels.

Iets méér achtergrond over de, ook in de dagelijkse praktijk, wat moeilijke positie van vaders mag er overigens in al deze boeken wel bij, al was het maar in de verwijzingen.
De 9 maandengids voor mannen van Henk Hanssen; Ik vader boeken
en voor de export: www.babymanagement.com

Advertenties

3 Responses to “Vader zwanger”

 1. Frans Maan Says:

  Ik herinner mee een boekje van Desmond Morris met aardige info: o.a. dat vaders met vergelijkbare pupilreaktie op kinderen reageren – ook andermans/andervrouws – als vrouwen… i.t.t. ‘niet-vaders’.
  Ergens anders gelezen over fysiologische en hormonale veranderingen bij vaders tijdens de zwangerschap: net zo in volle verwachting als moeders, maar net iets anders.

  Groeten
  Frans

  Like

 2. joepzander Says:

  Een aantal fysieke reacties van vaders op zwangerschap kunnen samengevat worden onder het begrip couvade.

  Like

 3. dobberpa Says:

  Beste Joep!
  [Zijn “babymanagement voor mannen” is momenteel vertaald en klaargemaakt voor de export naar de States. Voorwaar Hollands glorie in krisistijd. Vroeger vertaalden we Spock in het Nederlands nu Hanssen in het Engels.]

  Hahaha 🙂
  Dat is een goeie ..
  Daarbij hoop ik maar dat mede dank zij jou en zijn werk dat “wij”gevoel het gauw en duurzaam gaat winnen van de scheidingsindustrie die immers het leven aan de kant van scheidingen 42 % duurder maakt. Iets voor Bos?
  Bij de incasseerders van die 42% (banken en verzekeraars bijv., zou je je tijd misschien verdoen..)
  Vadergroet , h

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: